Tuesday, December 25, 2012

Pengalaman Menghadiri Kursus Perkahwinan

Assalamualaikum..

Pejam celik pejam celik kurang lagi 3 bulan aku dah nak kahwin. Memang tak rasa diri ni nak kahwin sehinggalah aku dan tunang pergi kursus kahwin. Cerita bab kursus kahwin ni, dulu masa dekat maktab dah daftar nak pergi kursus. Masa tu yuran hanya RM 50. Tapi aku buat perangai last minit tak nak pergi pulak. Malas la apa lah! banyak sungguh alasan.

Cadangnya mula-mula nak ambil kursus dekat ipoh je. Tapi masalah tunang aku nak tido dekat mana? hotel boleh ja tapi buat apa nak membazir ( tak suka tak suka )

Jadi, kami sepakat untuk pergi kursus kahwin sama-sama cuti sekolah bulan disember. Kebetulan tunang aku nak pergi holiday dengan family beliau seminggu. Jadi dia amek cuti lama sikit supaya kitorang sempat uruskan beberapa perkara. 

Maka bermulalah pencarian di 'search engine' google. Kat mana kursus perkahwinan di Alor Setar ni. Setahu aku, yang aku pernah jumpa dekat Pusat Dakwah bersebelahan dengan City Plaza. Aku pon cari lagi mana tau ada tempat lain selain pusat dakwah. Terima kasih sesiapa yang tulis entry tentang Kursus Kahwin. Tersangatlah membantu! terima kasih terima kasih.

Jadi aku pon tulis entry yang sama supaya dapat bantu mereka-mereka yang mencari maklumat tentang kursus kahwin. 

Pendekkan cerita aku amek kursus di Zaliny Enterprise

Alamat         : 
973, Bangunan Peruda, Jln Sultan Badlishah Alor Star, Kedah

No. Telefon  :
04-7355663, 04-7358066/ 019-4502528

Untuk lebih memudahkan korang semua, aku cerita sikit lokasi tempat ni.

Terletak berhadapan dengan Bangunan TNB. kalau tak tau jugak korang cari star perade. Bangunan TNB tu sebelah star parede je...

dah jumpa TNB, Zaliny enterprise ada dekat depan bagunan TNB tu. Jelas tak??


Kalau nak tengok facebook dia refer link ni zaliny kursus perkahwinan

Tak payah susah-susah nak pergi sana untuk booking tarikh kursus. Hanya perlu telefon dan dia akan bagi pilihan tarikh. kemudian dia akan tanya nama penuh dan no. k/p. dah selesai..

Bayaran : RM 70 ( kalau pergi sorang )

daftar 2 orang dapat diskaun jadi RM65.00

Bayar sewaktu nak hadiri kursus kahwin tu. senang je kan. Kursus hari pertama kena datang pukul 8.30 untuk pendaftaran. beratur untuk semak nama masing-masing dan jelaskan bayaran. Ceramah bermula pada pukul 9.00 pagi.

Pakaian : bagi wanita, sila memakai baju kurung dan tudung (wajib), lelaki hanya perlu berpakaian kemas.

Jangan la dok buat rempang pakai seluar untuk perempuan. kena sound dengan ustazah dan ustaz nanti oi. tak sesuai dengan majlis katanya. ( betul la kita kena hormat majlis agama macam ni, sila pakai baju kurung ye..)

Sepanjang menghadiri kursus :

Hahaahaaa mesti ramai yang cari tentang pengalaman menghadiri kursus perkahwinan. Aku faham perasaan korang. Jadi aku nak cerita tentang pengalaman aku.

Bagi aku, kursus dekat Zaliny ni best je. Sebab tak terlalu bosan. penceramah pon sempoi-sempoi je. Cuma ada penceramah yang suka sesi soal jawab. Yang bestnya tak ada exam. kalau dekat pusat dakwah ada exam heheehee...

Selesai dua hari berkursus. Baru la tau apa yang nak dibuat. penting tu untuk faham tajuk prosedur perkahwinan. Setakat ini sahaja. kalau ada yang tertinggal aku akan update kemudian. 

Regards :
Nisa Fadzil



No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...