Thursday, May 31, 2012

Door Gift Kahwin

Kalau bercakap tentang door gift ada macam-macam idea dalam majalah dan internet. Semua nampak sangat comel tarik pipi sket.

Niat di hati masih nak kekalkan unsur simple dan tidak membazir. Aku sama sekali tidak berminat dengan cawan-cawan kecik, labu sayung, frame gambar dan sekutu dengannya sebagai doorgift. Rasanya nak sediakan makanan ja. Contohnya:

KACANG


CUPCAKE 

BAHULU

Yang di atas tu top 3 pilihan aku. Tapi yang bawah ni pon termasuk jugak dalam wedding diary. Kena ikut keadaan la nak yang mana kan. Kita kasi survey dulu!

Tabung



Realitinya aku memang suka kumpul tabung. Kesukaan tu menjadi-jadi kebelakangan ni. Bila aku masuk kedai mula la menggedik OMG cantiknya tabung ni. Disebabkan harga tabung ada yang serendah RM5 jadi aku mamang tidak berkira beli buat koleksi. Sebab itulah tabung masuk dalam checklist door gift.

Pen

Memang bukan satu kekesalan kalau kita kasi tetamu pen kan. Bayangkan, tengah borak-borak jumpa kawan lama nak ambil alamat ka, no phone ka, lukis peta ka buka ja beg goodies ada pen hahaa imaginasi tahap agung :p

Note Book

Suka jugak dengan note book. Tak membazirkan. Sangat bermakna kankan ahaks

Entri seterusnya aku nak cerita tentang packaging pulak. Kalau ada masa terluang tak salah untuk berkreativiti. Dengan perancangan awal semua kita boleh buat. Tak pa yang penting bersemangat. Kalau tak sempat kena keluarkan duit lebih sikit la. Kalau buat sendiri jimat ja. 

Regards :
Nisa Fadzil

Wednesday, May 30, 2012

Tips Memilih Pelamin yang Sesuai

Tengah bersemangat nak memenuhkan label "My Wedding Diary" .Al-maklumlah sekarang kan tengah cuti sekolah. 

Aku seyakin-yakinnya kebanyakan bakal pengantin akan menjadi sangat gusar tentang dua benda ni :
  • Baju ( mesti nak gempak dan nampak kurus yang pasti)
  • Pelamin nak macam singgah sana Raja
Jadi apa yang aku jumpa ni aku nak share dengan semua orang. Sebagai panduan untuk diri sendiri dan bakal pengantin yang lain. happy searching semua. Sekarang dipersembahkan tips-tips yang aku google dari pelbagai sumber :

  1. Pilih pelamin mengikut budget yang ada. Jangan memilih pelamin yang terlampau dan diluar kemampuan kita. Memang la kenduri sekali seumur hidup. Tapi agak-agak la kalau wedding of the year berhutang sampai anak 5 apa gunanya. 
  2. Pilih pelamin yang sesuai dengan tema contohnya majlis ala taman, tradisional, klasik dan sebagainya. Jangan salah pilih tema.
  3. Jangan memilih pelamin yang terlalu sarat. 
  4. Pemilihan kerusi juga perlu dititik beratkan. Jangan sampai tak muat duduk pulak
  5. Pastikan platform pelamin kukuh.
  6. Jangan ikut apa yang orang lain buat dan jangan bandingkan majlis yang bakal kita adakan dengan majlis orang lain. Buat sekadar yang mampu.
Mudah ja kan tips tu tapi sangat bermanfaat.

Paling penting jangan ikut orang. Orang lain buat grand-grand kau pon nak grand jugak. Padahal budget besar cekodok ja. Ini lebih kepada pesanan untuk diri sendiri supaya jangan membazir.

Kalau ikutkan citarasa aku pon, memang aku suka sesuatu yang 'simple' tapi sedap mata memandang. Aku nak share sikit, apa yang aku suka. Memang se'simple' alam la.

PELAMIN


Ini antara beberapa design pelamin yang aku suka. sangat simple tapi sweet bangat. Ni kalau mintak akak aku design pon dah ok dah ni. Kena try tanya wedding planner dulu dia nak wat tak ikut design aku. Antara empat gambar tu yang paling aku suka gambar nombor dua. Dah print dah masuk dalam diari kahwin.





Kepada pemilik-pemilik gambar saya mintak maaf kalau ambil tanpa kebenaran. Tapi ni salah satu cara untuk promosi hasil kerja korang jugak. Jangan marah sebab saya sangat kagum dengan kreativiti anda. Terima kasih sebab jadi sumber inspirasi.

Regards :
Nisa Fadzil

Saturday, May 12, 2012

Motivasi Kerja



Poyo jugak la, hujung minggu ni cari pasal motivasi kerja. wei nak kerja pon kena ada motivasi jugak. sampai bila nak pergi kerja dengan perasaan terpaksa sebab memang lumrah hidup kena keluar bekerja. Maka ianya menjadi beban dan tak menyeronokkan lansung. Sebab itu lah kita perlu sentiasa memotivasikan diri. 

Artikel ni aku ambil daripada Cahaya Islam.net
  1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab. ’DATANG BEKERJA’ tapi hampeh, hasilnya macam kita ‘TAK DATANG’ kerja.
  2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya ‘KELAM KABUT’.
  3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN’ , tapi rupanya kita BUSY BODY.
  4. Adakala kita rasa kita OPEN MINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG’AJAR’AN.
  5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KREATIF rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .
  6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA.
  7. Adakala kita suka bertanya ‘KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE’ , adalah lebih baik kita tanya ‘APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT’

Aku rasa aku tergolong dalam golongan no.2. Kadang kala aku rasa macam aku busy giler. tapi hakikatnya aku hanya kelam kabut. memang 100% betul. Memang aku ni jenis kelam kabut. orang yang boleh redakan aku punya kelam kabut ialah tunang aku ehee.

Bila kelam kabut aku jadi stress. mula la sakit belakang, serabut. semua kerja aku buat jadi serba tak kena. semua mesti nak ada typing error and etc. grrr aku ni sangat cuai ! Ingat! zaman sekarang orang hanya mencari kesalahan. kalau kesalahan sebesar kuman pon orang tetap akan cari. Jadi kena jadi orang yang lebih teliti lepas ni.

Bersemangatlah. Aku memang semangat nak mengajar anak murid. semangat sangat nak bagi semua faham, semua dapat A dalam ujian. Tapi yang melemahkan semangat guru-guru ialah bebanan tugas pengkeranian. Sekolah zaman sekarang lebih mengejar title saja. nak dapat sekolah kluster, sekolah berprestasi tinggi, cikgu-cikgu semakin tertekan dengan bebanan kerja. Sedih la bila KPM sendiri seolah-oleh tak faham dengan tugas cikgu. Bukan korang dulu cikgu jugak ka? Kenapa bila dah naik kementerian korang buat dasar yang bukan-bukan. 

Apa pon berpesan kepada diri sendiri. sebanyak mana pon kerja yang ada sila utamakan P&P  dalam kelas. Gaji kita datang daripada situ. 

Pergh membebel apa ni oii..

Regards,
Sekadar guru kecik



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...