Saturday, October 29, 2011

Tips mengelak perut buncit

Salam,

Yehaa tersangat la seronok sebab cuti seminggu semperna Deepavali. Tapi terpaksa teman mak aku pergi shopping dekat Kelantan. Dulu aku ada persepsi yang kurang enak la untuk negeri Kelantan ni. Tapi, betul la bak kata orang-orang tua kita, tak kenal maka tak cinta. Kelantan ni memang mewah dengan kuih muih yang macam-macam bentuk dan nama. Kreatif sungguh la, sedap pulak tu. tapi kebanyakkannya memang manis la stock potong kaki semua haha.

Blog aku ni, memang la semua yang aku tulis mukhadimah mesti tak dak kena mengena dengan tajuk, bedal ja ngee..

Masa berhenti di RnR ada la kawan mak aku ni kasi petua . Ayat kitorang berborak ada la berbunyi macam ni :

Cikgu X : mai mai pakat rasa ni. koew tiaw goreng mai makan sama-sama
aku : eh tak payah la. cikgu makan la, saya dah makan nasi goreng dah tadi. cikgu tak order ayaq ka?
cikgu X : tak pa..tak pa..saya memang dah besa dah bila makan tak minum ayaq. lepas 30 minit baru minum. 
aku : wah bagusnya, saya ni semua bedai ja, takot makan satgi lekat pulak.
cikgu X : kalau u yang muda ni nak elak perut buncit, u jangan minum air waktu makan. tu la kalau nak jaga tummy kan. sebab perut kita penat kerja kalau kita dok selang seli dengan ayaq.

Opss tangan meraba perut. alamak patot la buncit! ok tak mau minum air terus lepas makan dah, tunggu 30minit heheh.


Kesimpulannya untuk mengelak perut buncit :

  • Jangan terus minum air selepas makan. Tunggu sehingga 30 minit
Regards :
Nisa Fadzil

Saturday, October 15, 2011

Cara hidup sederhana yang boleh menjimatkan wang

Di hari Sabtu yang indah ni, aku nak menasihati diri sendiri supaya berjimat cermat masa senang, biarlah orang nak kata kedekut. Bila difikirkan kadang-kadang cara bersederhana dalam segala urusan dapat menjimatkan wang yang paling banyak. Jom kita teliti satu persatu apa yang boleh kita, sederhanakan dalam perbelanjaan dan urusan. peace yo!


  • Beli penapis air dan pasang di rumah anda . setiap bulan air ditapis percuma, maka lebih menjimatkan daripada membeli air mineral dan juga beli di tempat mesin yang ada sekarang ni.
  • Membayar bil secara online. lebih menjimatkan masa dan wang. jimat minyak! jimat duit parking!

  • Menjual semua barang-barang lama anda di internet. korang tak mahu, tak bermaksud orang lain tidak mahukannya.
  • Potong perkhidmatan tv berbayar. kan dah ada internet tengok je cerita online. kan jimat (!)
  • Awal-awal dapat gaji terus masukkan untuk simpanan. jadi korang terpaksa teruskan hidup dengan duit yang ada sahaja. kalau tak buat macam tu sampai 20 tahun pon tak dak saving.
  • Naik moto kalau kerja kat KL atau pon pi kerja car pool.
  • Pakai kereta yang jimat minyak.

  • Amalkan minum air suam dari air manis : jimat tu 
  • Shopping ketika sale. tapi AWAS waktu sale kalau tak beringat boleh jadi saat paling boros 
  • Dapatkan berita dari internet dan bukan surat khabar. jimat wang dah kertas (!) . nak baca gossip cari ja kat internet berlambak dan up to date 




Sekian terima kasih. kepada diri sendiri segera amalkan secepat mungkin. air mineral pon nak pergi beli kat kedai. bawak-bawak la berjimat.

Regards :
Nisa Fadzil

Sunday, October 9, 2011

Lagu pilihan : Fix you by coldplay


When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you 



Regards;
Nisa Fadzil

coretan suka-suka : seperjalanan berjumpa nora

Seperjalanan menuju ke Kuala Lumpur demi The Secret Life of Nora ( TSLON). Seawal 6.00 pagi aku dah bangun. tak boleh tidoq wei. teringat masa zaman kanak-kanak kalau aku terlalu excited dengan sesuatu benda yang akan jadi keesokkan harinya aku memang tak boleh tidoq. Rasa macam ada butterfly dalam perut. macam tu jugak la yang jadi malam sebelum aku tengok TSLON. tak boleh belah gile haha. Tapi sebenarnya faktor sebenar aku tak boleh tidoq adalah pergi minum kopi dekat kedai ayam penyet. hamik kau tak boleh tido!.


Gerak menuju Kota Damansara seawal 8 pagi. pukul 10 pagi sampai KD. Lepak dekat rumah kakak, lepas tu dalam hujan lebat aku dengan upa gerak pergi curve tanpa hala tuju. Bila dah sampai, si BF tanya, awak nak shopping ke? si GF hanya geleng tanda tak nak shopping. tapi dalam dok jalan-jalan tu dia kaut jugak sehelai baju ( haha ).

jalan-jalan lagi si GF kata, eh saya haus la jom beli air dekat 7E. lalu menujulah kami ke arah 7E. bila dah nak sampai, si GF cakap : tak jadilah beli air kat sini saya nak minum kat starbucks. memang GF kau banyak songeh kan. maka melepak lah sepasang kekasih ni di situ sambil melihat hujan turun renyai-renyai. 


Kemudian, berwindow-window shoping and karoke kat redbox dari pukul 2.30pm-5.30 pm. best gile kot nyanyi-nyanyi sesuka hati, ada 3 mic kitorang pakai semua.lepas tu duet banyak lagu. Argh Bahagianya hujung minggu. 


Akhir sekali, bergerak ke istana budaya. jalan kaki pergi tasek lepas tu lepak dekat cafe IB. amboi boleh tahan ramainya orang-orang kaya datang tengok TSLON. kali ni si BF berjaya dapatkan tiket RM 223.00 dengan separuh harga ( istimewa untuk pengguna maxis katanya ) jadi total cost untuk tiket sepatutnya RM 446 menjadi hanya RM223. itu sangat awesome beb. duduk dekat Grand circle. dapat seat tengah-tengah memang superb habis la.

Memang kagum dengan teater ni, bila mula ja aku dah tepuk-tepuk ala-ala clapping song. seronok sangat dengan pentas yang cantik, warna-warni, tarian,nyanyian semua secukup rasa. macam ni habis duit pon tak pe sebab berbaloi. 

Penyebab utama aku nak tengok TSLON ni sebab Datin Tiara!


watak Adibah Noor memang best habis la. kelakar kot. terkekeh-kekeh aku gelak. bila masuk part 2 baru watak aznil ada. aznil macam biasa memang kelakar dan best. dalam teater ni watak aznil adalah MR J yang pelat tak reti sebut 'R'. so Nora jadi NOWA kikiki. 

Berakhirlah satu lagi kisah hujung minggu. Dah kena balik Ipoh,kena kerja arggh monday blues datang lagi. Terima kasih awak untuk hujung minggu yang best.

Regards ;
Nisa Fadzil

Friday, October 7, 2011

The Secret Life of Nora

Kecintaan teater datang lagi. Secara tulus iklasnya aku nak cakap yang ni baru nak masuk kali ke-2 aku nak tengok teater. jadi aku bukanlah peminat tegar dunia teater sebab aku hanya tengok teater tertentu sahaja. Dulu masa dekat maktab, teater pertama yang aku tengok adalah Puteri Gunung Ledang ( PGL ). memang best giloo nak cakap kat korang ni. 




MUZIKAL PUTERI GUNUNG LEDANG



Dari filem, kini bakal dipersembahkan sekali lagi di pentas bertaraf dunia!

SINOPSIS
Puteri Gunung Ledang merupakan drama yang diadaptasi dari filem Puteri Gunung Ledang. Muzikal ini mempertemukan cinta antara Hang Tuah, Laksamana Melaka dengan Puteri Gunung Ledang. "Muzikal Puteri Gunung Ledang" merupakan kisah cinta tragik yang berlaku di zaman lampau dan berulang lagi hari ini.

Ha tu review aku amik dekat arkib Istana budaya. cuba tengok harga tiket masa tu murah ja. kenapa aku  bersemangat sangat nak tengok the secret life of nora ni?aku suka tengok tiara jacquelina berlakon. aura dia bila berlakon teater tu buat watak tu hidup tau ( personal opinion ).

Kali ni bila ajak Upa, sekali ja dia dah setuju. macam pelik je. siap dah belikan tiket. huaa terharu! terima kasih upa sanggup beli tiket untuk girlfriend you yang banyak cekadak ni.

Jom review cerita the secret life of nora. amik mood nak tengok teater esok!


The Secret Life of Nora (NORA) berkisar di zaman kegemilangan kelab panggung hiburan di Pulau Pinang pada era 60an. Projek terbaru Enfiniti ini adalah sebuah muzikal hebat yang menceritakan kisah Nora, seorang wanita yang memiliki kehidupan yang sememangnya dicemburui wanita lain.


Dia berharta, memiliki rupa paras yang amat cantik malah merupakan seorang penyanyi terkenal di sebuah kelab panggung kepunyaannya sendiri. Kelab tersebut merupakan hadiah istimewa daripada bapa kesayangannya sebelum bapanya meninggal dunia.

Akan tetapi, Nora tidak menyedari bahawa kelab serta perniagaan peninggalan bapanya itu sebenarnya merupakan pusat akitiviti ‘money-laundering’ oleh bapanya dalam menjalankan aktiviti haram dengan rakan sindiketnya di seluruh dunia.

Oleh itu secara tidak langsung, Nora sebagai pemilik baru panggung itu kini menjadi sasaran pihak Polis Antarabangsa (Interpol) dalam menjejaki aktiviti haram tersebut. Nora juga diancam dengan penutupan panggung itu dan Nora sendiri bakal dipenjarakan.
Namun demikian, mungkin kerana nasib menyebelahi Nora, pihak Interpol telah membuat satu tawaran kepada Nora, iaitu bekerjasama dengan pihak Interpol untuk menjadi seorang pengintip dalam usaha mereka menjejak aktiviti kumpulan sindiket pemerdagangan manusia yang mempunyai jaringan di seluruh dunia atau meringkuk di dalam penjara. Nora bersetuju.

Pihak Interpol telah memilih pegawai terbaik mereka dari India (berkelulusan Oxford), bernama Ashok untuk melatih Nora dalam persediaannya menjalankan tugas barunya itu. Program latihan yang sememangnya mencabar walaupun untuk seorang pengawai terlatih, apatah lagi seorang penyanyi yang biasanya dimanjakan.

Namun Nora tekun belatih untuk menjalankan tugas itu bagi menyelamatkan dirinya, panggung serta perniagaannya, disamping untuk menyelamatkan gadis-gadis panggung yang menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia yang tidak bertanggungjawab dan dalam pada waktu yang sama juga, demi jejaka yang secara tidak sengaja, Nora mula merasakan cintanya. namun semuanya harus Nora lakukan secara rahsia.




Itulah serba sedikit sinopsisnya. tengok dekat twitter memang gah la semua cakap best. tak sabaqnya nak pi tengok. pejam mata! cepat la esok.cepat la.cepat la.

Regards ;
Nisa Fadzil

Fenomena Cobalt Blue

Aku bukanlah orang yang pandai berfesyen macam orang lain. Tapi rasa kecintaan dekat fesyen tu adalah. Disebabkan saiz badan aku yang dah setanding dengan ikan buntal, buat masa sekarang aku tak dak mood nak beli baju fesyen-fesyen. Tunggu sat aku diet dulu pas tu nak melaram balik aiihh.

Selalunya aku akan pakai baju mengikut mood aku pada hari tersebut. kalau aku rasa hari isnin aku perlukan 'tenaga' aku akan pakai baju warna hitam. bila aku rasa aku nak protes/memberontak/garang aku akan pakai warna merah. kalau aku nak budget innocent aku akan pakai baju yang berwarna lembut sepeti soft pink, peach dan warna-warna soft yang lain. 

Cuma ada satu kepantangan aku adalah, aku tidak akan pakai baju warna biru. tudung lagi la tak pernah wujud dalam almari aku warna biru. aku sangat tak suka biru lembut. biru apa pon aku tak suka KECUALI satu jenis biru ni iaitu Cobalt Blue.

Cobalt Blue ni kalau pakai dengan element hitam sikit, memang cantik habis la bagi aku. 

Nampak tak? simple aja tapi cantik. aku suka aku suka!







Sekian itu lah hasil yang tak seberapa untuk petang Jumaat ni. Horey esok cuti! Hari Sabtu nak tengok The secret life of nora. tak sabaqnya! nak pakai baju apa ni ??? Baju semua tak muat dah gemok ( sadis! )

Saturday, October 1, 2011

Cara Menabung


Cara menabung secara tidak sedar yang paling berkesan. haha apakah maksud ayat itu. maksudnya selalu  kita pergi kedai , harga barang dalam RM 56.50, korang bagi kat tokey kedai RM 57.00 maka akan berbaki 50 sen. jadi simpan 50sen tu dalam kocek. Balik rumah campak dalam tabung. Dalam erti kata yang lain, jangan gunakan setiap duit syiling yang ada. semua tu campak dalam tabung. korang akan dapat lihat hasilnya nanti. menakjubkan! daripada tak ada saving dapat la jugak simpan.

Bagi aku la, best gile kot kira duit syiling. bila agak-agak dah banyak kita masukkan dalam bank. sangat seronok! Kaedah zaman kanak-kanak ni ternyata berkesan dan chill hehe..

Jadi kesimpulannya : Jangan gunakan duit syiling yang ada. Menabunglah 

Bangganya aku bawak satu beg duit syiling yang berat pergi tabung haji. rasa macam bawak jongkong emas. yeah kau memang over hehe.

Selamat mencuba semua !

Regards...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...