Sunday, September 18, 2011

klik klik sana sini

Tolong! camera apa aku nak beli ni. kalau perlu camera yang senang diusung ke hulu ke hilir. maka DSLR bukan pilihan terbaik untuk aku. jadi yang aku perlukan hanya compact camera.

compact camera cap apa yang ok yer. Tak boleh membazir banyak lagi nak pakai duit ni. tabung nak kawen tak penuh-penuh lagi.


owooh saya sudah terjatuh cinta :)
jangan membazir
simpan duit oii
bulan ni berjaya simpan sikit
bangga tidak terkira..
yahooooo!

Sunday, September 4, 2011

Pembayaran ASB Melalui Maybank2U

DISIPLIN DISIPLIN DISIPLIN! 

Kenapa susah sangat aku nak kawal diri aku dari habiskan duit gaji yang ada. kenapa aku asyik beli membeli dan terus membeli. Kau memang tidak berdisiplin! 

Penat survey dekat forum Cari gold patutkah aku buat loan ASB memandangkan aku ni tak konsisten simpan duit. apa yang aku faham, kalau manusia yang tak berdisiplin untuk mencedok duit gaji dia tiap-tiap bulan masuk dalam akaun simpanan, maka elok lah korang amik loan ASB. kerana menerusi kaedah itu anda akan terpaksa membayar hutang bank. bila manusia dalam keadaan terpaksa dia memang semulajadi akan berdisiplin.

Bagi yang memang ada kekuatan untuk buat simpanan sendiri lagi la bagus. memang aku respect dowhh.
dalam aku menggali kaedah yang terbaik untuk aku simpan duit dalam ASB akhirnya aku terfikir. Boleh ke transfer duit melalui maybank2u terus ke akaun ASB. Antara faktor yang membuatkan aku malas nak menyimpan adalah kerana malas nak mengharung jalan jem malas nak cari parking semuanya malas. jadi kalau ada maybank2u kan bagus.

Akhirnya penyelesaian kepada malasah aku adalah : ASB boleh dibayar melalui maybank2u. tapi ada cas perkhidmatan la. tak ada benda yang percuma. kalau aku naik kereta pon kena boh minyak jugak. jadi sama saja!

Untuk keterangan lanjut sila layari laman web ini amanah saham nasional berhad

Pendaftaran 'Add Favourite' bagi Pengguna Baru

 Cara mendaftar ‘Add Favourite’
1
Daftar masuk ke www.maybank2u.com.my 
2
Pilih ruangan ‘Investment’ 
3
Pilih ‘ASNB Unit Trust’ di menu 
4
Pilih ‘Add’ untuk mendaftar Akaun ASNB 
5
Sahkan nama unit amanah yang didaftar. Mohon nombor TAC. Klik ‘Continue’ 
6
Baca dan fahami akuan pengesahan. Klik kotak akuan pada ‘Declaration’. Klik ‘Next’ 
7
Isikan Nombor Ahli ASB, Jenis ID, Nombor ID dan Nama Ahli . Klik ‘Continue’ 
8
Semak butiran maklumat dan isikan nombor TAC. Klik ‘Confirm’ untuk mengesahkan langganan 
9
Simpan pengesahan langganan untuk rujukan 
10
Semak status pendaftaran . Rujuk jadual dibawah:
Waktu PendaftaranSemakan status
Dari 12.01mlm hingga 5.00ptg1.00ptg hari bekerja berikutnya

Pelaburan Tambahan bagi Pengguna Berdaftar
 Cara menambah pelaburan ASB
1
Daftar masuk ke www.maybank2u.com.my 
2
Pilih ruangan ‘Investment’ 
3
Pilih ‘ASNB Unit Trust’ di menu 
4
Pilih ‘ASB Payment’ di sub menu. Pastikan Akaun ASB yang didaftarkan berstatus ‘Active’ 
5
Pilih akaun pembayaran pemegang unit ASB dan klik ‘Continue’ 
6
Baca dan fahami akuan pengesahan. Klik kotak akuan pada ‘Declaration’. Klik ‘Next’ 
7
Isi amaun pelaburan dan pilih akaun pembayaran. Klik ‘Continue’ 
8
Sahkan maklumat transaksi. Klik ‘Confirm’ 
9
Cetak pengesahan status pembayaran untuk rujukan 
10
Semak status langganan di ASNB. Rujuk jadual dibawah:
Waktu TransaksiSemakan status
Dari 12.01mlm hingga 5.00ptgHari bekerja berikutnya


aku nak daftar hari ni tak boleh la pulak, sebab bukan hari bekerja. hari Isnin nak daftar lah. Tengok berdisiplin ke tidak kau ni!

Regards:
Nisa Fadzil

Saturday, September 3, 2011

nostalgia syawal

Assalamualaikum dan Salam lebaran!

Sesungguhnya aku sangat berdukacita sebab cuti dah habis. Raya tahun ni macam tak berapa nak meriah sangat la. tapi nasib baik la ada si kecik Khaalish Umar best jugak la nak kasi duit raya kat umaq ni sorang.

Bila hari raya semua upload gambaq raya. tapi aku ni tiap-tiap tahun liat sangat nak bergambar. Tu la dah pesan dah suruh diet , hang pi menternak lemak di bulan posa. bukak posa tak mau kalah makan baskin robin, telah kenny rojers. ha hasilnya tadaa lemak-lemak TEGAR. 

Teringat zaman kanak-kanak, memang terkinja-kinja nak raya. kalau mak tak kemas rumah , aku yang sibuk tanya "MAK TAK KEMAS RUMAH LAGI KE?' 

Mengimbau zaman raya dulu kala, inilah kisah hari raya saya :


1. Kuih Raya

Masa kecik-kecik dulu lepas sahur mak mesti buat kuih raya. memang wajib la buat kuih bunga cina (samprit), kuih boat cinta, biskut Y, kek permaisuri. memang wajib la semua kuih tu. lepas tu tak sabaq nak tunggu bukak posa sebab nak panjat kabinet dapuq mak , nak rasa kuih raya.


Bila dah besaq ni hampeh sebijik kuih pon dah tak buat. semua main tunjuk kat kedai. maka menjelmalah biskut almon landon, nama yang oversea bukan main. 

Persoalan kenapa mak dah tak nak buat kuih raya sejak duduk aloq staq ni? 

abang aku jawab. dulu duduk kampung tak dak kedai nak beli kuih. bila dok pekan semua kuih ada men bakaq duit ja. waaaalah itulah jawapan paling tepat skali!

2. Baju Raya

Masa kecik-kecik baju raya aku warna plain ja. Mak aku buat pakai kain lebih baju melayu bapak aku.caitt.tapi tu la paling cantik skali masa raya. mak beli cekak sedondon dengan baju. lepas tu handbag bulu-bulu bentuk staberi. pergh paling style untuk pergi beraya. bedak mau tau la mak tempek chowchow punya melepak tahan sampai petang.

Bila dah besaq sikit nak baju kurung, seluar jeans mesti ada la. pas tu mak suruh pi try pakai, siap tangkap gambaq lagi. masa tu paling style la pakai t-shirt raya ( size besaq ) dengan seluaq jeans raya. Terima kasih mak! syok ada baju seluaq baru.

Tahun ni first time aku kena beli baju raya sendiri, baru aku tau baju warna plain dulu jugak best sebab FREE!

3. Duit Raya

Bila mak dah siap tempek bedak, aku dengan kawan-kawan jalan kaki pergi masjid. ha bukan nak smayang raya pon tapi sebab nak beratur amik duit raya kat masjid. Yeah bijak-bijak amik berkat beraya kat masjid. pas tu baru menjelajah pergi beraya berbekalkan handbag bulu-bulu. rumah yang jadi mangsa adalah rumah-rumah yang on da way dari masjid ke rumah aku. aku tak jenis merayap p mintak duit raya suka-suka hati. rumah tertentu ja aku pi.

zaman tu dapat la dalam 20sen ke 50sen. zaman beredar, duit kertas jadi rebutan. masa mula-mula duit 2ringgit kertas keluar memang masyuk la. semua kasik duit 2ringgit keras punya. aku suka bau BANK! balik rumah kira duit raya! kira banyak-banyak kali macam la duit tu nak bercambah kalau kira lebih dari 10kali


sekarang dah kerja, amek kau aku kena kasik duit raya. aku letak singgit ja dalam sampul tu. bersyukur la wahai kanak-kanak hehe. ada budak kata, ala sikit ja! tak mau ah! ish aku sekeh karang, tak nak sudah aku amek balik boleh beli ice cream Mcd tau.

4. Pelita dan Bunga Api

Meriahnya masa kecik pasang pelita keliling rumah. baru feel nak raya beb! main pulak bunga api yang percik-percik tu. bunga api warna warni, bunga api pemegang merah belang-belang. memang gempak habis la wei. nyanyi la "SELAMAT HARI RAYA,hari untuk kita bersuka ria lalaalaa ' lari-lari tangan pusing-pusing hayun bunga api.


Bila mai zaman bunga api,mercun diharamkan alangkah dukacitanya. aku dengan abang aku main tanglung buat dari surat khabar ja. sedih! tapi kreatif 

2011, main mercun berdas-das tembakan. dulu ada time merdeka ja. bukan main semua taman-taman kampung kampung sekitar alor staq lawan men bunga api berdas das tembakan.

Berakhir sudah, imbauan hari raya aku. banyak nak cerita tapi aku semak perut nak cari mood pi kerja. kepada pemilik-pemilik gambar yang aku upload sorry bebanyak saya amik jalan mudah google image sahaja. mintak halal kira aci tak ngee.

Regards:
Si Gemuk ucap selamat hari raya



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...