Saturday, January 8, 2011

Jom Kurangkan Berat Badan : Atkins Diet

Mood minggu ni adalah mood nak berdiet semula setelah sekian lama lupa diri. Kalau sebelum ni aku buat diet nisa fadzil kali ni aku nak try diet-diet yang ada dekat internet. Kenapa nak kurus? Yela upa aku kata gemuk tak apa, tapi dia tak tahan dengaq aku yang kata aku gemuk hahaa.

Kali ni, disamping akan memulakan minum air asam jawa lepas makan, aku jugak tengah nak try ATKINS Diet. Aku dah download buku Atkins ni tapi sebab bahasa inggeris lepas tu dalam PDF pulak aku jadi fadeup nak baca. Aku baca yang orang lain dah translate je la kira aci je la noh. Kalau nak download buku Atkins sila rujuk laman web yang aku bagi dalam entri ni WEBSITE UNTUK DOWNLOAD

Seperti biasa blog ni adalah journal diet aku jugak, dan pada masa yang sama aku boleh berkongsi dengan semua orang kat sini. Bukan nak kecoh-kecoh kata nak diet tapi sekadar berkongsi, nanti kita kurus sama-sama hehe.

Baiklah aku ada join satu forum ni, semua cerita pasal diet ja. Aku pon tercongok la dok baca baru la aku tau kewujudan Diet ATKINS. Meh le kita selongkar apa itu diet Atkin


Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.  

Dengan mengurangkan dan menghadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahanapi. Ini bereti berat badan anda akan mula menyusut. 

Dr Atkins mula mengembangkan idea ?karbohidrat rendah dalam pemakanan? semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti ?low-fat diet? atau diet rendah lemak.  

Melalui ?low-fat? diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka menghadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakkan diet yang diperkenalan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.  

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai ?low carbohydrate diet? dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanang kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.
Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah: 


1. Induction (permulaan dan pengenalan) ? 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
3. Pre-maintenance 

4. Lifetime Maintenance 

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction. 


Semasa 2 Minggu Induction: 


  1. Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya. 
  2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. 
  3. Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi. 
  4. Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada). 
  5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi! 
  6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis. 
  7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal... 
  8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
  9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih. 

Boleh Makan: 

  1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung. 
  2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis... 
  3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal. 
  4. Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi. 
  5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun... 
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari. 
  7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  8. Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je... 
  9. Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet... 
  10. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan. 
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan! 


Contoh sarapan / Breakfast
  1. Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
  2. Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
  3. Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
  4. Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
  1. Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
  2. Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 
  3. Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
  4. Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
  5. Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!



Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

source : Kelab diet online

Source tu semua aku ambil dekat kelab diet online. Nak olah sendiri takut salah fakta pulak. jangan marah noh. Baik jom maraton diet! maknanya tak ada nasi, tak ada koew tiaw,tak ada roti, makan lauk je la weh. Alahai godaan kat rumah ni banyak. Mak asyik masak sedap ja, kalau tak makan merajuk pulak ( Alasan ! ) Padahal mak kata dalam hati "bagus tak habiskan beras aku hikhik.

Baiklah untuk hari ni just tak makan nasi je la sebab dah termakan mee sangul mak aku masak untuk breakfast. Kira halal la. Jom diet !


Regards,


p/s : Hurm try la mana patot

4 comments:

  1. Good tips on makanan yg boleh/tak boleh di makan..sedang cuba menguruskan berat badan :)

    ReplyDelete
  2. salam tip yg beguna..mulakan dari skrg dah lam mencari jadual pemakan yg mcm ni Thanks

    ReplyDelete
  3. kalau buat atkin memang boleh kurus.cuma cabaran terbesar bosan asyik makan protein ja..bertabah je la :)

    ReplyDelete
  4. This article offers clear idea in support of the new users of blogging, that really how to do
    blogging and site-building.

    My web blog ... Strength Mass Or Weight Loss

    ReplyDelete

Feel free to comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...