Tuesday, January 4, 2011

cara ping blog di Gengblogger

Sapa ada masalah nak Ping blog kat gengblogger? Mula-mula hari tu aku dok cari la macam mana nak ping blog. Hasil jelajah dekat blog-blog yang sedia ada aku pun rangkumkan penemuan aku dekat CARA UNTUK PING BLOG ANDA.

Carta teratas jatuh kepada gengblogger. Kat sini ada banyak blog yang boleh korang jelajah dan jadikan rujukan. amek idea sikit-sikit dan jangan lupa pulak bagi credit kalau korang ada amek apa-apa info dari blog-blog lain. penat tau orang tuh karang blog dia kita kena la bagi penghargaan. ala macam kita kena buat bibliografi tu. tapi tak payah la skema nak buat ikut APA system oi ahaks.

Kenapa kena Ping dekat gengblogger?

Apa Kelebihan Ping Entry di Gengblogger.com ni yer?

  1. Ahli gengblogger sehingga hari ini berjumlah 11,700 orang ( 99% melayu )
  2. Secara purata lebih kurang 1000 blog entry di ping setiap hari.
  3. Gengbogger adalah satu komuniti yang sihat, banyak aktiviti yang dianjurkan hasil inisiatif ahli gengblogger itu sendiri.
  4. Terdapat lebih kurang 5k topik perbincangan di forum gengblogger.
  5. Gengblogger adalah tempat yang bagus untuk korang jelajah!
sumber asal : nr-sknh.blogspot

LANGKAH-LANGKAH UNTUK PING DI GENGBLOGGER :

1. Register dekat page http://gengblogger.com/

2. Log in dengan menggunakan account facebook korang.



3. Click menu "rumah"dan korang akan terus ke dashboard/home


Bila dah click rumah ada akan dipaparkan terus dengan entry terbaru yang korang dah post dekat blog. ingat setiap kali buat entry baru rajin-rajin la ping kat gengblogger ni.kalau tak nanti dah tak boleh ping


4. Pilih kategori yang bersesuaian dengan entry anda


5. Kemudian clik "PING BLOG "dan anda sudah suksus menggeping..ping.ping

Berakhir sudah tutorial yang tak seberapa ni. syarat untuk ping kat sini korang kena ping satu-satu entry korang yang baru. maknanya bila post 1 entry baru ja terus ping. 

Selamat main ping ping hoyeahh


6 comments:

  1. terima kasih kerana berkongsi maklumat berguna.

    ReplyDelete
  2. oo patutla aku check dkat "rumah", xde ping lg. rupenye sbb mmg aku dah xde entry baru. heheh

    ReplyDelete
  3. wandisini : sama-sama :]

    mdfaisal : haha sengal ler

    ReplyDelete

Feel free to comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...