Sunday, January 16, 2011

CARA BLUETOOTH DI BLACKBERRY


Pernah rasa nak campak Blacberry korang dalam lonkang sebab tak reti nak Bluetooth? ahaks aku memang pernah macam nak campak ja BB ni dalam lonkang. Tapi selepas dapat tutorial daripada upa, aku pon baru la nak OOOOoo besaq-besaq sebab bukan salah BB, tapi salah tuan dia yang tak reti guna haha. Baiklah bagi sesiapa yang menghadapi masalah yang sama macam aku diharapkan tutorial kat bawah ni dapat membantu.

LANGKAH 1 :

  1. Go to Menu
  2. select Bluetooth Option
  3. schrool ke bawah dan select Bluetooth Option
  4. Click Menu button lagi sekali dan select Option ( simbol spanar tu)
  5. Enable the Discoverable menu untuk bluetooth
  6. save it

LANGKAH 2 :
  1. Enable both bluetooth ( antara korang dengan hp lagi satu)
  2. On Blackberry, Korang kena activate bluetooth lagi sekali dengan pergi ke 'Manage Connection'
  3. Select Set up Bluetooth dan click search
  4. Select the discovered phone device dan create security keyphase untuk Bluetooth connection korang
  5. Korang perlu allow bluetooth connection antara sender dan recipient dengan memilih 'YES/ACCEPT' 
  6. masukkan security keyphrase yang sama
  7. Kemudian korang akan nampak text message "Connect to....."then press OK

LANGKAH 3 :
  1. Pada handphone penerima (blackberry), korang perlu pergi ke media, select music/video ( bergantung kepada fail yang ingin diterima). Kemudian select blackberry menu button, select 'Receive Using Bluetooth'
  2. Korang akan lihat text message "Waiting for Connection...."
  3. on the sender's cell phone, korang dah boleh mula transfer file via bluetooth ( ikut pengalaman aku penerima dengan sender kena tekan butang "send using bluetooth atau receive bluetooth serentak baru boleh transfer)

Berakhirlah sudah tutorial via Bluetooth, diharapkan dapat membantu. Tapi untuk lebih kefahaman boleh la tengok video ringkas kat bawah ni. Bila dah faham senang nak explore sendiri nanti




Regards,

4 comments:

  1. hahaaa,orang lain boleh baca jugak kalau ada masa lebey

    ReplyDelete
  2. thanks utk tutorial ni
    skrg dah boleh Bluetooth dah :)

    ReplyDelete

Feel free to comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...