Saturday, October 25, 2014

Tips Berurusan dengan Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP)

Memang seronok untuk memiliki rumah idaman. kalau boleh nak yang landed, luas ada halaman untuk tanam pokok daun (hikhik). Tapi semua tu boleh simpan lock dalam peti besi la kalau kau nak beli rumah area hot dekat KL ni. Entry hari tu aku dah cerita pengalaman beli rumah pertama suami. 
Sekarang part membeli rumah untuk didiami pulak.

Rumah pertama suami belom settle lagi, tapi kami decide untuk ambil rumah ke-dua menggunakan loan aku pulak. jadi kiranya rumah kedua ni adalah loan aku sepenuhnya. ( suami tambah sikit le sebab tak cukop ).

Menggunakan kelebihan sebagai penjawat awam, semestinya kita memilih Pinjaman Perumahan Kerajaan. Maka perlulah berurusan dengan Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP). - sekarang dah tukar LPPSA

Memang diakui pembelian rumah dengan loan kerajaan lebih rumit dari loan bank. pening kepala dibuatnya. 

Nak isi borang pon banyak sangat term-term yang tak faham dan perlu dirujuk lawyer. .

Jadi di sini aku share panduan nak mengisi borang BPP secara online :

  1. Pergi ke laman BPP
  2.  Klik Permohonan Online & Semakan Pinjaman
  3. Klik pendaftaran ID Baru 
  4. Log masuk
  5. Isi la maklumat yang diminta. nak senang rujuk panduan pengguna mesti baca dulu step by step supaya tidak berlaku kesilapan.
  6. nanti akan keluar sama ada korang layak memohon amount pinjaman tersebut atau tidak.
  7. Step ke-dua ni kena hati-hati sebab ini baru part mengisi borang sebenarnya.
  8. pastikan korang dah tau tentang maklumat diri, pasangan, rekod perkhidmatan ( sedia la buku/file khas untuk catat semua jenis maklumat peribadi dan maklumat perkhidmatan. senang bila nak isi borang. mak aku buat buku 555 letak dalam handbag. segala maklumat ada dalam tu. Respect la cikgu zaharah ni sangat sistematik).
  9. mungkin ada kekeliruan tentang tarikh lantikan. cepat-cepat rujuk kerani atau admin bahagian masing-masing sebab kita tak nak sebarang kesalahan yang menyusahkan nanti.
  10. Sebelum isi borang ada eloknya fikir siap-siap insurans mana yang hendak diambil. jangan tanya aku mana yang terbaik sebab aku pon tak tau. Aku pilih Prudential BSN takaful hasil survey dekat forum dan pengalaman sendiri menggunakan Prudential BSN medical card. Setakat ni tak dak masalah claim. jadi aku teruskan je la.
  11. Bila dah selesai isi borang print segala check list dokumen sokongan yang perlu dihantar dalam tempoh 14 hari selepas submit borang online.
  12. Pesanan : wajib isi borang wang beza. sebab kita tak tau berapa Jabatan Penilaian nilai rumah kita. contoh kalau harga rumah 200k dia nilai 150k sahaja, so dia nak tau mana kita nak cari duit lagi 50K. Jadi wajib isi....
  13. Pandai-pandai la call BPP bahagian penilaian, kalau bernasib baik korang akan tau berapa Jabatan Penilaian nilai rumah korang. Macam kes aku aku tau nilai rumah tu . 
Pesanan : Penilaian dan pengisian borang online lakukan serentak. sebab bila penilai dah nilai rumah dia akan hantar maklumat terus ke BPP. 

Tips berurusan dengan BPP :
  1. jangan putus asa untuk call operator BPP. Yup memang susah nak dapat tapi sabar je la. kalau korang maki-maki pon bukan selesai masalah.
  2. Bila dah dapat call operator jangan marah-marah, cakap dengan penuh innocent supaya orang tu kesian kat korang hehe.
  3. Tanya direct link untuk urusan korang. contoh korang tanya la macam ni " boleh ke saya dapatkan direct link untuk pegawai yang urus bahagian ............ " insyaAllah aku dah berjaya dapat beberapa direct link sebab tak putus asa telefon.
  4. Jika aka kemusykilan yang tak dapat diselesaikan melalui telefon mahupun lawyer terus pergi putrajaya untuk tanya sendiri.  ni bagi sesiapa yang duduk area kl dan selangor la. tak da la jauh sangat pon. aku sanggup pi putrajaya janji dapat maklumat yang tepat.

Regards:
Nisa Fadzil

Wednesday, October 22, 2014

Pengalaman membeli rumah

Salam,



Bila umur terlajak tua ni semua mesti la dok fikir nak ada rumah sendiri. Maka ligat la mencari rumah dekat mudah ikut budget secipot golongan muda macam kita ni..Hoho muda ke??

Zaman sekarang ni tak payah nak susah-susah kau type je dekat mudah keluar la segala. Cuma bila tengok harga melopong la terutama rumah hot area macam KL dan Selangor. 

Al-kisah ni dah rumah ke-dua aku cari dekat mudah. Bukan senang, asal free ja aku bukak mudah. tengok mana tau ada iklan baru ngam dengan budjet aku and husband. 

Maka dalam hujung tahun 2013, aku terjumpa iklan Rumah low cost dekat wangsa maju. sebenarnya owner rumah sewa kitorang ni pernah cakap, kalau you dapat rumah area sini harga 120K you angkat saja. tak rugi..... Jadi mengenangkan kawasan ni dekat dengan kemudahan segala-galanya ada wangsa walk, eon big, giant, jusco, kfc, kedai mamak, bank dll kemudahan kitorang decide untuk beli rumah tu. Tapi tak dapat la harga 120K dapat harga mahal sikit. 

Bila dah bincang dan buat keputusan untuk beli rumah, kitorang dah target . rumah yg nak beli ni kitorang bukan nak duduk pon. Sekadar untuk bagi sewa. Ye la nak beli rumah area KL ni semua harga 500K ke atas. mana nak mampu. mampu rembat rumah low cost je la. Tapi apa masalahnya dengan rumah low cost kalau lokasinya sangat bersih dan selesa. 

Pedulik la orang nak kata rumah ni dua bilik je...dulu harga rumah tu murah je...semua la bak kata orang. Kalau ikut sangat cakap orang tak ke mana la kita ni. sampai sudah harta pon tak dak. jadi dalam kes ni kitorang nekad n berdoa je la agar tindakan yang kitorang amik ni betul.

Jadi untuk rumah pertama ni, husband guna loan bank. Bila dah view rumah dan dah berpuas hati, kitorang pon jumpa agen untuk bayar deposit 10%. langkah seterusnya adalah kitorang ada masa 14 hari untuk sign S&P. Dalam masa yang sama jugak suami try submit loan dekat beberapa bank. lawyer pon dah ada sebab kenkawan husband tolong suggest. Jadi alhamdulillah sign S&P dan loan suami pon lulus. 

Bab beli rumah ni aku memang banyak search dekat internet. sebab kalau kita jumpa agen kita buat dungu ja memang la berpotensi untuk kena tipu. Aku siap print out lagi langkah-langkah beli rumah subsale tu. jadi pucuk pangkalnya kita mesti ada pengetahuan sebelum nak beli rumah. 

Sign S&P bulan Februari, bulan Ogos baru dapat rumah wei. sebab rumah ada consent. Semua proses tukar hak milik selesai setelah 6 bulan. normal la tu 6 bulan. pejabat tanah KL ni lambat sikit sebab mostly rumah semua under strata. Lantak la as long tak kena penalty apa-apa aku tak kisah.

dapat ja kunci suami terus uruskan pertukaran nama TNB, Air, cukai pintu. Dan bermulalah operasi membersihkan rumah sebelum mencari penyewa.

Masa dapat kunci tu aku baru lepas operate. maka tak boleh la nak lasak-lasak sangat tolong suami. i duduk je la kasi sokongan padu dekat suami tu hahaaa. tak banyak kerosakan pon dekat rumah tu, syukur kalau tak lebur duit nak repair. jadi kitorang cuma cat je la bagi naik seri sket. 

Alhamdulillah semua berjalan lancar. rumah pertama suami, tak perlu bayar pon bulan-bulan. tenant le yang bayar..uhuuuu...so ada apa dengan rumah low cost??? kalau kau beli rumah memahal pon sapa nak sewa. hutang bank pon dah berkoyan

jadi tips cara pembelian rumah daripada aku adalah :
  1. Cari rumah yang sesuai dengan budget.
  2. buat reseach market value rumah yang hendak dibeli - kalau tak korang kena tambah duit sendiri nanti. so check market value dulu.
  3. Sebelum jumpa agen untuk view rumah pergi melawat kawasan tu dulu. jadi korang tau gambaran environment rumah yang korang nak beli.
  4. buat research tentang cara pembelian rumah. Print out dan study. Sedia soalan yang ilmiah sikit supaya agen tu tahu yang kita ni bukan bodooohh sangat haha
  5. Bila dah yakin call agen untuk view rumah.
  6. Balik rumah bicang lagi skali dengan isteri/suami/keluarga
  7. cari lawyer yang korang yakin mereka ini betul-betul boleh buat kerja. dari sini lawyer akan check rumah yang bakal korang beli tu. samaada bermasalah atau tidak. ada kes developer bankrup dll.
  8. Sediakan 10% untuk deposit rumah bila dah yakin dengan keputusan. jangan serah bank draf kepada agen selagi dia tak bagi resit/bukti pembayaran.
  9. Photostat bank draf dulu sebagai bukti untuk simpanan kita.
  10. Contact lawyer dan serah semua dokumen yang diminta.
  11. rerajin follow up dan tanya lawyer kalau ada kemusykilan.
  12. sediakan satu file khas untuk perumahan. segala surat menyurat perlu disimpan dengan baik untuk rujukan.

Tu panduan berdasarkan pengalaman ja. tak mau ikut pon tak pa aihh.. i bukan pandai sangat pon. Semoga pengalaman ni membawa manfaat kepada orang lain. 

Regards :
Nisa Fadzil



Tuesday, June 10, 2014

Koleksi Resepi Senang Alam

Hari ni lepas basuh baju terasa nak buka blog. Lamanya tak melayan tulis blog ni. Walau entah sapa yang baca. Syok oo feeling bila buka blog baca balik apa yang ditulis. Fefeeling habis. Di ingatkan jugak blog ni berunsurkan bahasa rojak dan tidak tepat tatabahasanya sebab ini bukan penulisan ilmiah. Hanya medium supaya ceritera sampai ke emosi pembaca dan owner blog itu sendiri.

Alhamdulillah syukur dah setahun kahwin. Antara kurniaan tuhan yang perlu disyukuri iaitu suami yang memahami dan penyayang. Syukur jugak atas rezeki tuhan, dapat transfer dari Ipoh ke Selangor. dapat dekat dengan suami Alhamdulillah. Disebalik ujian ada pelangi yang diberi. Berbekalkan semangat sang suami yang tabah luarannya, aku bertekad untuk terus kuat dan berhenti mempersoal.

Part paling seronok bila duduk dengan suami adalah part masak. Time ni la kau nak beli buku resepi nak google resepi nak cuba itu ini. Jadi tak jadi belakang kira. Hasilnya badan dah macam dipam-pam. tengok penimbang ja paranoid. nampak penimbang ja buat muka jengkel. padahal diri sendiri sedaq yang badan kau dah makin berat.

Sang suami tak cerewet bab makan. senang betoi nak jaga. Makan apa pon dia hentam. Tiap-tiap hari bini masak & tanya "sedap tak??" setiap hari jugak tanpa jemu ( tanpa cemuih ) dia jawab "sedap-sedap-sedap" . Memang menjaga hati bini betoi walaupon bini masak sesimple alam. Sang suami jugak jenis yang tak suka makan banyak-banyak lauk. Waa lagi la menyenangkan keja bini. 


Menu senang alam yang pertama : salmon grill, pedal ayam goreng garing, sup cendawan. Haha menu tak gempak lansung. Nama dia adalah menu senang alam yang sedap digemari oleh somi isteri ini.



Menu senang alam 2 : asparagus goreng & ikan siakap apa ke nama lupa dah. resepi google memang la lupa . Sekor ikan siakap untuk 2 orang makan, Ya memang betul bayangkan tahap besaq tong perut 2 orang somi isteri ni


Menu senang alam 3 : sotong oriental dari buku resepi kesayangan. Somi suka makan sotong. selalu buat sotong masak kicap or sotong goreng kunyit. resepi oriental bila berpoyo's nak canggih sikit 


Menu senang alam 4 : ketam masak cili padi. memang kegemaran si hantu ketam. Paling suka makan kari ketam mak masak. memang so sedap.


Menu senang alam 5 : sambal udang petai, kacang goreng,telur goreng. Arghh boleh histeria makan sambal udang grrrr

Haha kan terbukti betapa simplenya menu aku masak hari-hari, Atas request suami jugak jangan masak banyak-banyak lauk. Kau gila masak banyak sapa nak makan. nak mencekiknya 2 orang ja oii.

Breakfast suami suka nasi goreng. masak la nasi goreng apa pon dia akan makan.


nasi goreng beras perang bersama jongkong emas hehe

kuetiau goreng sayoq purple. Hentam je la apa ada dalam peti ais.

Kesimpulannya masak la apa pon ikut tekak & selera masing-masing. Janji masak. Masak sondiri lebih terjamin kebersihan. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...